Variatie (2)

Posted on

Binnenkort beginnen ze in de crèche blijkbaar met een nieuw systeem van voedselbereiding en een nieuwe leverancier (het voedsel wat geleverd wordt, is dan vacuum verpakt). Op de aankondiging in de crèche stond er dat het voedsel standaard varkensvlees-vrij is.

Tsja, ik kan begrijpen dat zoiets voor hen gemakkelijker is. Waarschijnlijk veel vraag naar. Dus maar beter voor iedereen hetzelfde, zonder varkensvlees.
Toch heb ik het daar enigszins moeilijk mee. Als ouder doe ik mijn best om Fiona een gevarieerde voeding te geven.
Ik wil graag dat ze zoveel mogelijk verschillende dingen proeft – en leert eten: vlees, vis, eieren, vegetarisch. Dat wil echter zeggen dat die laatste drie mogelijkheden altijd in het weekend aan bod moeten komen. Vis staat wel op het menu van de crèche maar altijd de vrijdag, dus daar kan zij nooit van profiteren (vrijdag is ze thuis bij mij). Die laatste twee zaken komen zowiezo nooit aan bod (ei nog nooit op het menu zien staan) en er is wel een puur vegetarisch baby menu maar dat vind ik een beetje te veel van het goede.
Door het schrappen van varkensvlees wil dit wel zeggen dat er ook varken op het menu moet staan in het weekend – dus al vier dingen en ik heb maar drie dagen….

Stiekem vraag ik mij dan af of er kindjes in de crèche zijn die alleen maar runds/kalfsvlees te eten krijgen. Waarvan de ouders geen vis klaarmaken. Wat voor effect heeft dat dan?
Ik vind voeding belangrijk, als je ziet wat voor ellende er van slechte voeding kan komen, vind ik dat je er niet vroeg genoeg aan kunt beginnen.

Overdrijf ik?


3 thoughts on “Variatie (2)

  1. Ik wist eerlijk gezegd niet dat er geen varkensvlees gegeven wordt in de crèche. Ik zou bijna reageren met ‘wat jammer, en inderdaad belangrijk dat onze kindjes zoveel mogelijk variatie op hun bord krijgen’. Zelf geven wij Wolf sowieso minstens 1 keer vis in het weekend, dan zijn we zeker dat ie 1 of 2 keer vis heeft gehad in die week.
    Nu, ik had het er daarnet met mijn moeder over, en blijkbaar werd varkensvlees in ‘onze tijd’ (jaren ’70) door Kind & Gezin toch wel afgeraden als voeding voor kindjes onder 1 jaar. Nu is dat wel anders, hoewel niet alle bereidingen met varkensvlees volgens het ‘Baby kookboek’ en de ‘Gids voor gezonde voeding voor baby’s’ echt veilig zijn. Het probleem met varkensvlees is dat het minder goed bewaart dan andere vleessoorten. In grootkeukens is het dus wellicht moeilijker om op een veilige, hygiënische manier varkensvlees aan te bieden, zeker voor jonge kindjes, dan bij pakweg een onthaalmoeder of thuis. Ik weet dus niet of het iets te maken heeft met het feit dat sommige kindjes dit niet mogen eten, of eerder met het feit dat men de jaren ’70-norm ‘geen varkensvlees voor kindjes onder één jaar’ nog hanteert.

  2. Correctie: niet alleen ivm bewaartijden maar ook (en vooral) ivm voedselallergieën en vrij grote kans op eczeem werd/wordt varkensvlees onder 12 md afgeraden. Om dezelfde reden mag je bijvoorbeeld enkel eidooiers, en geen volledig ei geven (blijkbaar). Man, man. Een mens moet een hele encyclopedie uit het hoofd leren tegenwoordig, wil hij zijn kind eten geven. Wolf eet eigenlijk in ‘t WE gewoon wat wij eten (maar dan niet gekruid en niet indien het niet te exotisch is).

  3. Tiens ik geef Fiona gewoon varkensvlees. Ik kijk wel of het goed gekookt is voor ik het haar geef. Als we het kopen wordt het rechtstreeks ingevroren in pasklare brokjes.
    Bij Kind en Gezin staat er ook dat varkensvlees mag vanaf 6 maand. En eigeel en eiwit mag vanaf 8 maanden, dat hebben ze mij expliciet gezegd bij K&G.
    Ach ja, zoveel mensen zoveel meningen zeker? Ik ga er altijd van uit dat men vroeger niet al die regeltjes had en die kinderen zijn ook groot geworden.

Comments are closed.