2,5 jaar – Kind en Gezin

Posted on

Al wordt ze pas volgende week vrijdag 2,5 jaar, toch mochten we reeds vandaag voor de laatste keer naar Kind en Gezin met Fiona.

Voor de eerste keer ook in de nieuwe woonplaats, alle eigenlijk in de buurgemeente omdat dat voor ons veel dichter is.

De weegschaal klokte af op 13kg730 – ongeveer op P25 dus. En dit terwijl we op twee jarige leeftijd nog op P75 zaten. Haar lengte bevestigde dat Fiona een serieuze groeischeut had gekregen: 94 cm. 7 cm erbij in een klein half jaar, mooi verder op curve P75.

Alles in orde dus. Tot… we bij de dokter kwamen. Die had twee metingen nodig voor de hoofdomtrek en kwam telkens uit op 50 cm. P75 volgens hem. Een alarmerende stijging (vroeger altijd rond P50). Ik werd prompt gevraagd of ik iets vreemds had gemerkt aan Fiona´s gedrag. Want een te grote stijging van de hoofdomtrek kan bijvoorbeeld op een tumor wijzen.

Ik lachte een keer in mijn eigen en beloofde hem om het op te volgen. De verpleegster vroeg mij nadien of ik ermee zat en eigenlijk… nee helemaal niet. Ik vind de stijging van P50 naar P75 niet zo spectaculair, en bovendien heeft Fiona tegenwoordig een boller voorhoofd gekregen. Het zal wel weer een voorbeeld zijn van Kind en Gezin-paniekzaaien.
Ik mag er alleen niet aan denken dat men zo´n opmerkingen geeft aan kersverse ouders.

En voor de rest? Is ze klaar voor school? Er werden geen testjes gedaan. Geen torens bouwen of leestesten. Fiona weigerde om iets te zeggen aan al die vreemde mensen. Wel ging ze – op haar eigen manier – heel de kamer aan een onderzoek onderwerpen: een stoel tot bij de lichtschakelaar schuiven om de lichten uit te doen, de knopjes van de telefoon onderzoeken…

Ons eigenste spook dus.


One thought on “2,5 jaar – Kind en Gezin

  1. Hier bij ons in de gemeente kunnen ze bij K&G ook van een mug een olifant maken. Als je daar als ietwat onzekere (kersverse) moeder binnenkomt, kom je gegarandeerd depressief weer buiten, ervan overtuigd dat er iets zwaar mis is met je kind. Ik weet intussen ook al op welke dagen er welke dokter aanwezig is, dus welke dagen ik moet vermijden. Op woensdag zit hier bijvoorbeeld een dokter die je van begin tot einde het gevoel geeft dat je een mislukte moeder bent met een achterlijk kind. Ik ga volgende week met Kleine Pruts dus op donderdag 🙂

Comments are closed.