Uitgelezen: Ladies first & First ladies

Posted on

Categorie: Het boek van de televisiereeks

Auteur: Annemie Struyf, ook gekend van Mijn status is positief, De moeder van mijn dochter en van Hope for Kabondo

Inhoud: Een kijkje achter de schermen van enkele beroemde, beruchte of opmerkelijke vrouwen. Van Imelda Marcos tot twee Vlaamse vrouwen, ontvoerd in Mali. Annemie Struyf gaat op zoek naar de persoon achter de figuur. Hoe gaat een presidentsvrouw om met het beroep van haar man? Hoe is het leven van een koningin in Swaziland? Hoe zit dat nu met Mrs. Marcos en haar schoenen? Hoe leven vrouwen in conflictgebieden zoals Palestina en Afghanistan?

Mijn mening: Annemie Struyf staat voor mij garant voor pakkende verhalen. Over doodgewone mensen, of in dit geval belangrijke mensen die ook maar doogewoon blijken te zijn. La Première Dame de Niger die bewaakt wordt door een corrupte, vrouwelijke Chef de protocol. De Keniaanse nobelprijswinnares die voortdurend wisselt tussen haar charmante en onbeschofte zijde. De operazangeres die een visagiste wil voor het interview (op kosten van de filmploeg) en dan na twee minuten rechtspringt om zelf haar make-up aan te brengen.
De mooiste verhalen gaan eigenlijk over de onbekende vrouwen. De Nederlandse oogdokter die in Nepal oogkampen organiseert en wonderen verricht voor de arme blinden en slechtzienden. Het Afghaanse meisje dat droomde van een eigen huwelijkskeuze maar vijf jaar later getrouwd en afgezonderd leeft.
Naast de verhalen over de vrouwen krijgt de lezer ook veel informatie over de bezochte landen, over hun geschiedenis…

En nu ga ik zwijgen. Want het boek is de moeite waard om te lezen.