Zwangerschapsverbod

Posted on

In Nederland werkt een lid van de Tweede Kamer aan een wetsvoorstel om ‘slechte moeders’ te verhinderen om nog eens zwanger te worden. Ze zouden de prikpil moeten krijgen en als ze toch nog zwanger worden, zou het nieuwe kind onmiddelijk weggehaald moeten worden bij zijn ouders.

Sorry maar ben ik de enige wiens wenkbrauwen hiervan in de kramp slaan?
Een van de grootste “onrechtvaardigheden” in het leven bestaat eruit dat je je ouders niet kunt kiezen. Bij veel mensen valt het reuze mee, maar sommige kinderen komen terecht in een gezin die niet de draagkracht heeft om het kind een gelukkige jeugd te bezorgen.
Dat kan inderdaad zijn omdat ouders niet de capaciteiten hebben om voor een kind te zorgen, maar het gaat meestal om een combinatie van onvoldoende middelen, slechte voorbeelden…

Moet de maatschappij er dan niet voor zorgen dat zo’n mensen extra ondersteund worden in hun ouderschap? Gezinsondersteunende begeleiding?
Ik ga mij niet opwerpen als expert in dit soort zaken, maar mensen hun kinderen afnemen?? Dit doet mij teveel denken aan de film Ladybird, ladybird van Ken Loach

Het artikel in kwestie vermeldt ook de zaak van twee verstandelijk gehandicapte ouders wiens kindje 1 dag na de geboorte in een pleeggezin werd geplaatst omdat de kans op verwaarlozig groot was.
Was dat dan de enige mogelijkheid?

Wat met al die mensen die er voor de buitenwereld uitzien als prima ouders (genoeg middelen, kindjes netjes gekleed…) maar binnenshuis hun kinderen geen aandacht schenken/ emotioneel mishandelen…?

P.S. Voor dit een oeverloze discussie wordt: dit zijn enkel wat losse overpeinzingen, niet mijn rotsvaste mening. Die is veel te complex om hier neer te schrijven.