What shall we eat today?

Posted on

Nu Fiona zes maand oud is, mogen we haar binnenleiden in de wondere wereld van het voedsel. Ze heeft nu een maand kunnen oefenen met groentenpap en het gaat al heel goed.
Na de eerste slecht getimede hapjes opent ze bereidwillig haar mondje zodra de lepel in zicht komt.

En meteen merk ik dat de druk er niet minder op wordt.
Toen ze nog enkel borstvoeding kreeg, was ik de enige die ervoor kon zorgen dat ze goed bijkwam en groeide. Nu we kalmpjes overschakelen naar flesjes en papjes, blijft de druk – helaas.
Nu ben je als ouder verantwoordelijk voor het aanleren van een gezonde houding tegenover voedsel. Ze moet leren zo vlot mogelijk te eten, maar ook om zo gezond mogelijk te eten.

Zes maanden betekent ook dat we vanaf nu vlees in haar groentenpap mogen toevoegen. Ook hier geen problemen. Zaterdag kreeg ze een broccoli-kip mengsel – en lekker dat ze het vond! Eerder deze week verscheen in de krant een lijst van gezonde en minder gezonde voeding. En wat staat er op nummer 1? Broccoli – juist ja. In dat opzicht zijn we goed bezig ­čÖé

Toch is het niet enkel een kwestie van wat eten in je mond te proppen.
Voedsel is iets geks: sommigen willen er tonnen geld aan spenderen, voor anderen kan het niet goedkoop genoeg zijn. In sommige landen zijn ze al blij dat ze eten hebben, in andere landen kunnen er niet genoeg soorten ontbijtgranen in de rekken van de supermarkt staan.
Sommige mensen eten zich letterlijk dood, anderen verhongeren omdat hun leefomgeving verdwijnt om plaats te maken voor… eten voor anderen…

In het Westen worden we van kindsaf aan om de oren geslagen met voedselpiramides, calorie├źn, goede en slechte vetten… En toch stijgt het aantal obese mensen nog steeds.
Pas nu ik zelf een kindje heb, begin ik te beseffen dat we dringend een andere houding tegenover voedsel nodig hebben. Voedsel moet gezond zijn, maar het moet ook ethisch zijn. Het kan toch niet dat mensen aan de andere kant van de wereld verhongeren omdat wij hier voldoende gezonde voeding willen hebben?

Conclusie: Goed en gezond eten staat op nr. 1 op mijn opvoedingslijstje.
Want van haar mama krijgt ze geen te goede genen mee… Ik ben een notoir moeilijke eter. Op mijn persoonlijke pagina vind je een illustratief lijstje…

Smakelijk eten!


One thought on “What shall we eat today?

  1. Huhu. Ik kreeg gisteren van K&G (4 maanden-controle) ook al een boekje mee (‘Aan tafel!’), en ‘k moet zeggen dat ik het nog tamelijk leerrijk vond ook. En ‘t lijkt me inderdaad geen gemakkelijke klus om een gezond, vers, hygi├źnisch bereid en evenwichtig weekmenu samen te stellen voor zo’n kleine spruit. Ge kunt ze niet alle dagen wortelstoemp met gebakken filet am├ęricain geven he? ­čÖé Ik lees met plezier jullie ervaringen…

Comments are closed.