Ik beken: ik luier

Posted on

Hier vermeldde ik het al terloops: wij hebben ervoor gekozen om Fiona herbruikbare luiers aan te doen.

Waarom?
Hoe we erbij gekomen zijn? Dat herinner ik mij al niet meer. Feit is dat we tijdens mijn zwangerschap ons licht hadden opgestoken over de verschillende soorten en mogelijkheden.
Bij de Milieuadvieswinkel in Gent (bij het Sint-Pietersstation) krijg je een hoop informatie over de voor- en nadelen van katoenen luiers. Op hun website vind je een heleboel informatie en als je bij hen langsgaat kan je een map krijgen met daarin getuigenissen, reclame van verschillende soorten luiers, winkels…
Via hen zijn we ook een info-avond gaan volgen in Harelbeke waar men de verschillende soorten luiers demonstreerde en waar een mama haar ervaringen kwam vertellen.

De voordelen van katoenen luiers (zoals die meestal worden gegeven) zijn:

 • kleinere berg afval, kleinere ecologische voetafdruk
 • milieuvriendelijker
 • meer comfort voor de baby: minder last van rode billetjes
 • sneller zindelijk
 • goedkoper: grotere kost om aan te schaffen maar minder grote totaalkost
 • niet meer met grote pakken pampers sleuren

Grootste bezwaren:

 • vraagt meer tijd: meer was per week, drogen…
 • begininvesteringen
 • vooroordelen
 • vaker verschonen
 • meer organisatie

Onze ervaring
De eerste maand en een half hebben wij geen luiers gebruikt. Bij sommige soorten luiers heb je wel een klein maatje voor kleine babytjes, maar ik vond het de moeite niet om daarin te investeren. Daarbij, ik vond dat we in de beginperiode wel genoeg aan ons hoofd gingen hebben zonder de zorg om telkens te wassen.
Goed idee vind ik nog altijd.
Pas halverwege juni zijn we gestart met luiers. De aanschafkost viel op zich nog mee, aangezien we de luiers hebben overgekocht van een mevrouw die ze cadeau had gekregen voor haar kindje en ze maar 1 week gebruikt had.
Wij zijn ook flexibel. We hebben altijd pampers in huis, en die worden af en toe nog gebruikt. ‘s Nachts bijvoorbeeld, omdat er dan veeeeeeeeeeeeeeeeeeel pipi komt. Maar binnenkort start ik met een wollen overbroekje voor ‘s nachts en een tetradoek. Het schijnt dat dat ook goed werkt. Pampers zijn ook handig in geval van diarree (net gemerkt) en op verplaatsing.
Over meer was, daar kan ik zeker niet over klagen. Katoenen luiers raken perfect schoon op 60 graden, tesamen met mijn andere ‘witte’ was. Zeker als je ze voorweekt in een emmer met een scheutje azijn. Het nadeel is natuurlijk dat je dan de vuile, natte luiers moet overhevelen naar de wasmachine. Maar handschoenen doen wonderen!
Wij hebben wel een droogkast aangeschaft, voor het geval we in tijdsnood komen met het drogen van de luiers. Maar eigenlijk drogen ze beter buiten aan de wasdraad (als er zon is) of binnen aan het wasrek. Ik heb een keer in de week een wasmachine met luiers. De rest van de was gebeurt gewoon in het weekend.

Welke soort?
Wij hebben geopteerd voor de luiers van Kiddybips, een Belgisch merk. Die zijn voorgevormd en gemakkelijk te gebruiken.  Het ziet eruit als een pamper, maar dikker en in stof.
De Kiddybips hebben velcro sluitingen, zodat je de luier mooi rond de beentjes kunt spannen. En daarboven komt nog een overbroekje, dat alle vocht tegenhoudt.
Je hebt natuurlijk nog veel andere soorten luiers, waarbij er telkens voor- en tegenstanders te vinden zijn: Bambino Mio, Popolini, TotsBots, Lotties, Disana… Op de website van Doekjes en Broekjes uit Leuven vind je uitleg over de verschillende soorten.

Waar kan je ze kopen?
De milieuadvieswinkel heeft een handige lijst met winkels waar je herbruikbare luiers kunt kopen. Kiddybips vind je in Gent onder andere in de Bio-Planet en de winkel van Reddie Teddy.

Luiers in de crèche
Als je het gebruik van katoenen luiers overweegt, dan kan je eigenlijk best een de verschillende soorten bekijken en testen. Dat hebben wij niet gedaan, omdat ze in de crèche al Kiddybips gebruikten.
De verzorgsters daar waren echter niet zo happig om katoenen luiers te gebruiken. Ik citeer een artikel uit hun krantje:

Gezien de vele voordelen van de wasbare luiers hebben wij zeker begrip voor het gebruik ervan. Helaas blijft het voor ons toch wat meer werk… (vooral omdat hun routine moet veranderen en ze niet zomaar de hele handel in de vuilnisbak kunnen kieperen…).
Dit alles betekent dat we dat niet voor een groot percentage van de kindjes kunnen doen.
(Er is een regel van twee kindjes per groep)

Ze waren dus niet erg enthousiast toen wij afkwamen met het idee om katoenen luiers te gebruiken. Vooral een begeleidster dan die de regel van twee kindjes met luiers in een groep nogal letterlijk nam. (toen Fiona startte in augustus, waren er al twee kindjes met luiers maar een ervan ging in september over naar een andere groep).
Ondertussen krijg ik er geen opmerkingen meer over. Trouwens, behalve die begeleidster kan de rest er wel mee leven denk ik.

Conclusie
Wij hebben geen spijt van onze keuze voor katoenen luiers. De voordelen ervan overstijgen zeker de enkele nadelen.
De grootste voordelen voor ons zijn:

 1. Minder afval.
  Vuile pampers nemen een ongelofelijk groot deel van je vuilniszak in beslag (wij zien hier duidelijk het verschil tussen een pamperweek en een luierweek, zoals nu)
 2. Minder kosten.
  Pampers kosten geld, zelfs al heb je kortingsbonnen en koop je er veel in 1 keer.
 3. Milieuvriendelijkheid
  We zijn geen groene jongens maar het feit dat het milieuvriendelijker is, telt voor mij ook.
  PS. ik weet dat het ook milieubelastend is om luiers te maken, maar over het algemeen lijkt het mij toch een heel stuk beter dan wegwerp te gebruiken.
 4. Sneller zindelijk.
  Geen idee. Wij zullen het u over een jaar en een half wel kunnen vertellen. Maar het zou natuurlijk handig meegenomen zijn.

De nadelen:

 1. Meer werk.
  Het is iets meer werk wat betreft was. Maar geven baby’s zowiezo niet meer was? De luiers kan ik gewoon met de handdoeken, tetradoeken, washandjes en body’s wassen.
  Enfin het is niet iets wat mij echt stoort. En ik ben zeker niet een superhuisvrouw!
 2. Vaker verschonen?
  Geen idee. Per dag gebruiken wij zes a zeven luiers, en als we pampers gebruiken is dat ongeveer even veel. Ik denk dat je gewoon sneller merkt dat ze geplast hebben, maar dat kan de billetjes maar ten goede komen denk ik.
 3. Meer organisatie
  Iedere avond moet ik haar valiesje met verse luiers klaarmaken voor de crèche. Dat zou ik niet moeten doen als ze pampers droeg. Maar opnieuw, dat is vijf minuten extra werk.
 4. Kleertjes
  Een nadeel dat niet in de bovenvermelde lijst staat, maar dat ik toch even wil vernoemen: het staat niet sexy, zo’n herbruikbare luier. Het is een dikke pak tussen de beentjes. Fiona heeft er geen last van maar het betekent wel dat ik haar kleertjes (body’s en broekjes) altijd ruim moet kopen.

Meer lezen?
Enkele getuigenissen van luierouders
De informatiemap over wasbare luiers
Lien over herbruikbare luiers
Discussie op Gentblogt over de premie voor herbruikbare luiers in Gent


2 thoughts on “Ik beken: ik luier

 1. Het toeval wil dat ik er gisteren met mijn man nog over bezig was hoe ze er in de kribbe op zouden reageren op herbruikbare luiers.

 2. Wij hebben het ook overwogen, maar om verschillende redenen zijn we er (nog) niet aan begonnen. De belangrijkste reden was wel het feit dat we geen plaats hebben voor een droogkast (wat ik sowieso al niet zo ideaal vond) of een extra wasrek, en bovendien ook geen tuin/koer hebben waar we de luiers te drogen kunnen hangen. Andere mama’s hadden het me om die reden sterk afgeraden. Verder hoorde ik ook van ervaringsdeskundigen dat het af te raden valt de eerste (twee) maand(en), zeker bij een eerste kindje (je weet zo al niet waar je hoofd staat), en zeker wanneer je je mag verwachten aan van die super-natte borstvoedingsluiers. En ‘k moet zeggen: ik ben al blij geweest dat Wolfje een ‘echte’ pamper droeg (maar ik beken dat dit misschien eerder een vooroordeel zal zijn).

  Het vele werk in ‘t begin, zeker bij een eerste kindje, zag ik verder echt niet zitten. En om die reden ben ik ook blij dat ik er niet aan begonnen ben (want het was zo al hectisch genoeg). Nu zou ik het overwegen, eerlijk gezegd. Jammer genoeg gaat Wolf naar dezelfde crèche, en heeft men mij bij het intakegesprek eigenlijk duidelijk laten merken dat herbruikbare luiers niét gewenst waren (die regel van max 2 kindjes per groep heb ik zelfs niet te horen gekregen, wellicht omdat er op dat moment al 2 kindjes waren, of omdat men merkte dat ik toch niet zo zeker was van mijn stuk).

  Bij een tweede kindje, met meer ‘kleine baby’-ervaring, en mocht ik eventueel iets langer kunnen thuisblijven, en wanneer we voldoende droogplaats hebben, zullen we het zeker en vast opnieuw in overweging nemen. Dat die pamperberg enorm is, zoveel is zeker.

Comments are closed.