Zwangerschapsverbod

Posted on

In Nederland werkt een lid van de Tweede Kamer aan een wetsvoorstel om ‘slechte moeders’ te verhinderen om nog eens zwanger te worden. Ze zouden de prikpil moeten krijgen en als ze toch nog zwanger worden, zou het nieuwe kind onmiddelijk weggehaald moeten worden bij zijn ouders.

Sorry maar ben ik de enige wiens wenkbrauwen hiervan in de kramp slaan?
Een van de grootste “onrechtvaardigheden” in het leven bestaat eruit dat je je ouders niet kunt kiezen. Bij veel mensen valt het reuze mee, maar sommige kinderen komen terecht in een gezin die niet de draagkracht heeft om het kind een gelukkige jeugd te bezorgen.
Dat kan inderdaad zijn omdat ouders niet de capaciteiten hebben om voor een kind te zorgen, maar het gaat meestal om een combinatie van onvoldoende middelen, slechte voorbeelden…

Moet de maatschappij er dan niet voor zorgen dat zo’n mensen extra ondersteund worden in hun ouderschap? Gezinsondersteunende begeleiding?
Ik ga mij niet opwerpen als expert in dit soort zaken, maar mensen hun kinderen afnemen?? Dit doet mij teveel denken aan de film Ladybird, ladybird van Ken Loach

Het artikel in kwestie vermeldt ook de zaak van twee verstandelijk gehandicapte ouders wiens kindje 1 dag na de geboorte in een pleeggezin werd geplaatst omdat de kans op verwaarlozig groot was.
Was dat dan de enige mogelijkheid?

Wat met al die mensen die er voor de buitenwereld uitzien als prima ouders (genoeg middelen, kindjes netjes gekleed…) maar binnenshuis hun kinderen geen aandacht schenken/ emotioneel mishandelen…?

P.S. Voor dit een oeverloze discussie wordt: dit zijn enkel wat losse overpeinzingen, niet mijn rotsvaste mening. Die is veel te complex om hier neer te schrijven.


What shall we eat today?

Posted on

Nu Fiona zes maand oud is, mogen we haar binnenleiden in de wondere wereld van het voedsel. Ze heeft nu een maand kunnen oefenen met groentenpap en het gaat al heel goed.
Na de eerste slecht getimede hapjes opent ze bereidwillig haar mondje zodra de lepel in zicht komt.

En meteen merk ik dat de druk er niet minder op wordt.
Toen ze nog enkel borstvoeding kreeg, was ik de enige die ervoor kon zorgen dat ze goed bijkwam en groeide. Nu we kalmpjes overschakelen naar flesjes en papjes, blijft de druk – helaas.
Nu ben je als ouder verantwoordelijk voor het aanleren van een gezonde houding tegenover voedsel. Ze moet leren zo vlot mogelijk te eten, maar ook om zo gezond mogelijk te eten.

Zes maanden betekent ook dat we vanaf nu vlees in haar groentenpap mogen toevoegen. Ook hier geen problemen. Zaterdag kreeg ze een broccoli-kip mengsel – en lekker dat ze het vond! Eerder deze week verscheen in de krant een lijst van gezonde en minder gezonde voeding. En wat staat er op nummer 1? Broccoli – juist ja. In dat opzicht zijn we goed bezig 🙂

Toch is het niet enkel een kwestie van wat eten in je mond te proppen.
Voedsel is iets geks: sommigen willen er tonnen geld aan spenderen, voor anderen kan het niet goedkoop genoeg zijn. In sommige landen zijn ze al blij dat ze eten hebben, in andere landen kunnen er niet genoeg soorten ontbijtgranen in de rekken van de supermarkt staan.
Sommige mensen eten zich letterlijk dood, anderen verhongeren omdat hun leefomgeving verdwijnt om plaats te maken voor… eten voor anderen…

In het Westen worden we van kindsaf aan om de oren geslagen met voedselpiramides, calorieën, goede en slechte vetten… En toch stijgt het aantal obese mensen nog steeds.
Pas nu ik zelf een kindje heb, begin ik te beseffen dat we dringend een andere houding tegenover voedsel nodig hebben. Voedsel moet gezond zijn, maar het moet ook ethisch zijn. Het kan toch niet dat mensen aan de andere kant van de wereld verhongeren omdat wij hier voldoende gezonde voeding willen hebben?

Conclusie: Goed en gezond eten staat op nr. 1 op mijn opvoedingslijstje.
Want van haar mama krijgt ze geen te goede genen mee… Ik ben een notoir moeilijke eter. Op mijn persoonlijke pagina vind je een illustratief lijstje…

Smakelijk eten!Boekenleed

Posted on

Als bibliothecaris-in-wacht en fervent boekenlezer viel mijn oog deze middag op een klein berichtje in mijn google-reader-lijst: Amerikaanse schrijver Tony Hillerman overleden.

Ik moest even nadenken – ik geef het toe – maar toen ging er een belletje rinkelen.
Tijdens onze huwelijksreis in Amerika kocht ik per toeval twee boeken van een schrijver die ik tot dan toe niet kende. Het thema- de samenleving van de Navajos- was voldoende grond om de boeken een kans te geven.

Het was een schot in de roos. De schrijfstijl van Hillerman is meeslepend te noemen en de boeken zijn een must voor al wie interesse heeft in de cultuur van de Native Americans.

Mijn collectie Hillerman-boeken bleef tot op heden wel beperkt tot die twee boeken, maar het wordt tijd om de rest van zijn werk eens onder handen te nemen. ‘t Is niet dat er nog veel nieuws zal bijkomen zeker?26 weken

Posted on

Zesentwintig weken geleden was ik net op mijn kamer aangekomen met een kersverse dochter.
Wat vliegt de tijd…

Zesentwintig weken… zo lang heeft het geduurd voor ik terug op mijn gewicht ben van voor mijn zwangerschap. 14 kilo was erbij gekomen en die zijn nu weer met de noorderzon vertrokken.

Tot mijn grote verbazing trouwens want ik dacht dat het er niet meer van ging komen. Ik zweefde namelijk al een paar maanden rond +2.

De laatste weken zijn wel niet gemakkelijk geweest. Oververmoeid, ziek, borstvoedingsproblemen… je zou voor minder afvallen.

Maar laten we het belangrijkste niet uit het oog verliezen 🙂 wij hebben een prachtige dochter die iedere dag een glimlach op mijn gelaat kan toveren!
Meer over Fiona later… ze wordt morgen namelijk zes maand en dan is het tijd voor wat oei-ik-groei-nieuws!


Een plek onder de zon

Posted on

Mijlpaal bereikt, vorige week zaterdag omstreeks 16u

Onze slaapkamer is af!!

Voor mensen die ons niet kennen… dit is een unicum. De eerste keer in ons twee-jarig verbouwproces dat we erin slagen om een kamer volledig af te maken.

Merci nog eens aan al diegenen die hebben helpen schilderen, timmeren, plakken…


Sociaal dier

Posted on

Na twee dagen ziekte heb ik Fiona gisteren terug naar de crèche gebracht.

Tot ieders vreugde blijkbaar. Die van haar en die van de andere kindjes en begeleidsters.
Bij aankomst kreeg ze zelfs een lief kusje van haar vriendinnetje Julia! Dat is zo schattig!

Vorige week donderdag had ze blijkbaar ook met een nieuwe jongen zitten spelen… die nu (heel toevallig) ook ziek was deze week… Manlief had het gisterenavond al over COA’s (crèche overdraagbare aandoeningen), of de “te veel-met-de-jongens-gespeeld-ziekte” 🙂

Fiona is echt een sociaal dier: ze vindt het heerlijk zolang er andere kindjes in de buurt zijn. Wij moeten er dus een gewoonte van maken om meer op bezoek te gaan bij onze vrienden/kennissen met kindjes.

Vorige week donderdag kregen we bij J. en M. een nieuw kantje van onze dochter te zien: de kapriolen van hun zoon Elias waren bij Fiona aanleiding tot een minutenlange giechel- en schaterbui, die we helaas niet hebben kunnen filmen.
(note to myself: volgende keer zeker camera meenemen)

Man man, zodra Fiona kan lopen, zullen onze bezoekjes bij J. en M. ontaarden in een peuterparty, daar ben ik zeker van!


Ik beken: ik luier

Posted on

Hier vermeldde ik het al terloops: wij hebben ervoor gekozen om Fiona herbruikbare luiers aan te doen.

Waarom?
Hoe we erbij gekomen zijn? Dat herinner ik mij al niet meer. Feit is dat we tijdens mijn zwangerschap ons licht hadden opgestoken over de verschillende soorten en mogelijkheden.
Bij de Milieuadvieswinkel in Gent (bij het Sint-Pietersstation) krijg je een hoop informatie over de voor- en nadelen van katoenen luiers. Op hun website vind je een heleboel informatie en als je bij hen langsgaat kan je een map krijgen met daarin getuigenissen, reclame van verschillende soorten luiers, winkels…
Via hen zijn we ook een info-avond gaan volgen in Harelbeke waar men de verschillende soorten luiers demonstreerde en waar een mama haar ervaringen kwam vertellen.

De voordelen van katoenen luiers (zoals die meestal worden gegeven) zijn:

 • kleinere berg afval, kleinere ecologische voetafdruk
 • milieuvriendelijker
 • meer comfort voor de baby: minder last van rode billetjes
 • sneller zindelijk
 • goedkoper: grotere kost om aan te schaffen maar minder grote totaalkost
 • niet meer met grote pakken pampers sleuren

Grootste bezwaren:

 • vraagt meer tijd: meer was per week, drogen…
 • begininvesteringen
 • vooroordelen
 • vaker verschonen
 • meer organisatie

Onze ervaring
De eerste maand en een half hebben wij geen luiers gebruikt. Bij sommige soorten luiers heb je wel een klein maatje voor kleine babytjes, maar ik vond het de moeite niet om daarin te investeren. Daarbij, ik vond dat we in de beginperiode wel genoeg aan ons hoofd gingen hebben zonder de zorg om telkens te wassen.
Goed idee vind ik nog altijd.
Pas halverwege juni zijn we gestart met luiers. De aanschafkost viel op zich nog mee, aangezien we de luiers hebben overgekocht van een mevrouw die ze cadeau had gekregen voor haar kindje en ze maar 1 week gebruikt had.
Wij zijn ook flexibel. We hebben altijd pampers in huis, en die worden af en toe nog gebruikt. ‘s Nachts bijvoorbeeld, omdat er dan veeeeeeeeeeeeeeeeeeel pipi komt. Maar binnenkort start ik met een wollen overbroekje voor ‘s nachts en een tetradoek. Het schijnt dat dat ook goed werkt. Pampers zijn ook handig in geval van diarree (net gemerkt) en op verplaatsing.
Over meer was, daar kan ik zeker niet over klagen. Katoenen luiers raken perfect schoon op 60 graden, tesamen met mijn andere ‘witte’ was. Zeker als je ze voorweekt in een emmer met een scheutje azijn. Het nadeel is natuurlijk dat je dan de vuile, natte luiers moet overhevelen naar de wasmachine. Maar handschoenen doen wonderen!
Wij hebben wel een droogkast aangeschaft, voor het geval we in tijdsnood komen met het drogen van de luiers. Maar eigenlijk drogen ze beter buiten aan de wasdraad (als er zon is) of binnen aan het wasrek. Ik heb een keer in de week een wasmachine met luiers. De rest van de was gebeurt gewoon in het weekend.

Welke soort?
Wij hebben geopteerd voor de luiers van Kiddybips, een Belgisch merk. Die zijn voorgevormd en gemakkelijk te gebruiken.  Het ziet eruit als een pamper, maar dikker en in stof.
De Kiddybips hebben velcro sluitingen, zodat je de luier mooi rond de beentjes kunt spannen. En daarboven komt nog een overbroekje, dat alle vocht tegenhoudt.
Je hebt natuurlijk nog veel andere soorten luiers, waarbij er telkens voor- en tegenstanders te vinden zijn: Bambino Mio, Popolini, TotsBots, Lotties, Disana… Op de website van Doekjes en Broekjes uit Leuven vind je uitleg over de verschillende soorten.

Waar kan je ze kopen?
De milieuadvieswinkel heeft een handige lijst met winkels waar je herbruikbare luiers kunt kopen. Kiddybips vind je in Gent onder andere in de Bio-Planet en de winkel van Reddie Teddy.

Luiers in de crèche
Als je het gebruik van katoenen luiers overweegt, dan kan je eigenlijk best een de verschillende soorten bekijken en testen. Dat hebben wij niet gedaan, omdat ze in de crèche al Kiddybips gebruikten.
De verzorgsters daar waren echter niet zo happig om katoenen luiers te gebruiken. Ik citeer een artikel uit hun krantje:

Gezien de vele voordelen van de wasbare luiers hebben wij zeker begrip voor het gebruik ervan. Helaas blijft het voor ons toch wat meer werk… (vooral omdat hun routine moet veranderen en ze niet zomaar de hele handel in de vuilnisbak kunnen kieperen…).
Dit alles betekent dat we dat niet voor een groot percentage van de kindjes kunnen doen.
(Er is een regel van twee kindjes per groep)

Ze waren dus niet erg enthousiast toen wij afkwamen met het idee om katoenen luiers te gebruiken. Vooral een begeleidster dan die de regel van twee kindjes met luiers in een groep nogal letterlijk nam. (toen Fiona startte in augustus, waren er al twee kindjes met luiers maar een ervan ging in september over naar een andere groep).
Ondertussen krijg ik er geen opmerkingen meer over. Trouwens, behalve die begeleidster kan de rest er wel mee leven denk ik.

Conclusie
Wij hebben geen spijt van onze keuze voor katoenen luiers. De voordelen ervan overstijgen zeker de enkele nadelen.
De grootste voordelen voor ons zijn:

 1. Minder afval.
  Vuile pampers nemen een ongelofelijk groot deel van je vuilniszak in beslag (wij zien hier duidelijk het verschil tussen een pamperweek en een luierweek, zoals nu)
 2. Minder kosten.
  Pampers kosten geld, zelfs al heb je kortingsbonnen en koop je er veel in 1 keer.
 3. Milieuvriendelijkheid
  We zijn geen groene jongens maar het feit dat het milieuvriendelijker is, telt voor mij ook.
  PS. ik weet dat het ook milieubelastend is om luiers te maken, maar over het algemeen lijkt het mij toch een heel stuk beter dan wegwerp te gebruiken.
 4. Sneller zindelijk.
  Geen idee. Wij zullen het u over een jaar en een half wel kunnen vertellen. Maar het zou natuurlijk handig meegenomen zijn.

De nadelen:

 1. Meer werk.
  Het is iets meer werk wat betreft was. Maar geven baby’s zowiezo niet meer was? De luiers kan ik gewoon met de handdoeken, tetradoeken, washandjes en body’s wassen.
  Enfin het is niet iets wat mij echt stoort. En ik ben zeker niet een superhuisvrouw!
 2. Vaker verschonen?
  Geen idee. Per dag gebruiken wij zes a zeven luiers, en als we pampers gebruiken is dat ongeveer even veel. Ik denk dat je gewoon sneller merkt dat ze geplast hebben, maar dat kan de billetjes maar ten goede komen denk ik.
 3. Meer organisatie
  Iedere avond moet ik haar valiesje met verse luiers klaarmaken voor de crèche. Dat zou ik niet moeten doen als ze pampers droeg. Maar opnieuw, dat is vijf minuten extra werk.
 4. Kleertjes
  Een nadeel dat niet in de bovenvermelde lijst staat, maar dat ik toch even wil vernoemen: het staat niet sexy, zo’n herbruikbare luier. Het is een dikke pak tussen de beentjes. Fiona heeft er geen last van maar het betekent wel dat ik haar kleertjes (body’s en broekjes) altijd ruim moet kopen.

Meer lezen?
Enkele getuigenissen van luierouders
De informatiemap over wasbare luiers
Lien over herbruikbare luiers
Discussie op Gentblogt over de premie voor herbruikbare luiers in Gent