Nieuw klein Belgje

Posted on

Vanaf vandaag is Fiona officieel Belg. Vanmorgen na het bezoek van Kind en Gezin Fiona, draagdoek en trouwboekje verzameld en met de auto naar het Zuid gereden, om daar Fiona aan te geven in het stadhuis.

Haar eerste uitstapje. Alhoewel, vrijdag zijn we reeds met Fiona naar de Dreambaby getrokken. En daarna naar Jo en Meklit. Die ons voor gek verklaarden. Achteraf gezien misschien wel waar, want de dagen daarna was ik ziek.

Maar vandaag voelde ik mij al beter. En dus trokken we naar het Zuid. Na het officiele gedeelte volgde er een broodje in het winkelcentrum. En een korte wandeling.

En Fiona? Die sliep heel de tijd. En vertederde menig meisjeshart…


Het kind moet een naam hebben

Posted on

Reeds vanaf we wisten dat ik zwanger was begon de discussie over een naam voor ons kind. Wisten wij veel hoe moeilijk dat ging worden.

Nou ja, moeilijk. Voor een jongen waren we het er direct over eens. Geen discussie. Ik kwam met een naam op de proppen en ik kreeg dadelijk een volmondig ´ja´ van de wederhelft.
En nee, ik verklap niet wat de naam is. Het is een originele naam, niet vlaams, maar hij kan wel zo klinken als het nodig is.
En je weet maar nooit dat er nog een broertje voor Fiona komt.

Kortom de naam voor een jongen was geen probleem. Maar toen we op 17 weken een afspraak hadden bij de vroedvrouw vroeg ze ons of we wilden weten welk geslacht het kindje had.
Aarzelend zeiden we ´nee´. Eerder omdat we niet wilden dat iedereen het ging weten (zwijgen is zo moeilijk) maar zelf was ik eigenlijk wel nieuwsgierig. Ik had mezelf er wel stiekem van overtuigd dat het een jongen ging zijn. We hadden immers zo´n toffe naam gevonden.
De vroedvrouw bleef even kijken tussen de beentjes en besloot toen dat het toch nog te vroeg was om een voorspelling te doen.
Maar toen we buitenkwamen was het eerste wat mijn man zei: ´het is een meisje`.
En zo begonnen we toch maar na te denken over een meisjesnaam.

Zijn vermoeden werd een maand later bevestigd bij de echo van 20 weken.
Dus moesten we serieus op zoek naar een meisjesnaam.

Maar de inspiratie ontbrak enigzins. Ik hield meer van Engels geinspireerde namen en hij meer van Franse.
Ik hield van oud Vlaamse namen, hij dan weer niet.

Namen die het niet haalden zijn: Aimee, Babette, Bridget, Chloe, Eleonore, Jelena, Leonie, Mara enz. Kortom, een ellenlange lijst maar de ware zat er niet tussen. Tot ik ergens op een babysite de naam Fiona tegenkwam, met een link naar een website van een Nederlands meisje dat zo heette. Ok, die naam klonk wel tof maar over de link naar Shrek die ik meteen maakte (net als dat Nederlandse koppel) was ik minder te spreken.
Wat bleek echter, Samuel vond die naam wel tof en legde die link niet – hij dacht dadelijk aan Fiona Apple, de zangeres. Dus bleef de naam op het lijstje staan, Samuel was precies wel overtuigd maar ik dan weer niet. Jana leek mij een toffer alternatief, bij momenten, maar hoeveel Jana´s lopen er al niet rond in Vlaanderen?

Zo bleef de twijfel aanslepen tot de laatste weken van mijn zwangerschap – hele discussies werden er gevoerd. En geen duidelijke winnaar. Tot ik net bevallen was en wel moest kiezen. En Fiona werd het!

Haar volledige naam luidt dus: Fiona Maria Isaura Emma Verstraete

Fiona: De naam is vermoedelijk bedacht door William Sharp (1855-1905) die een aantal verhalen schreef, gebaseerd op de Keltische folklore. Hij maakte een vrouwelijke vorm van Gaelisch fionn “blond, wit”.

Maria: naar mijn grootmoeder en meter die vorig jaar in juli overleed, net voor ik zwanger raakte van Fiona. Als ze was blijven leven hadden we nu een viergeslacht gehad. Oma ging het leuk gevonden hebben dat haar eerste achterkleindkind een dochter was. En zo heeft Fiona dezelfde tweede naam als ikzelf.

Isaura: de naam die Fiona van haar meter kreeg. We hebben als meter en peter misschien een traditionele keuze gemaakt maar toch wilde ik afstappen van de traditie in onze familie om als tweede en derde naam de namen van de meter en peter te geven. Isaura is een naam die vooral in Spanje en Portugal wordt gegeven. Ze zou betekenen ´van isauria´, wat een gebied in klein-azie is.

Emma: De naam Emma is afgeleid van het Germaanse woord Ermena, met de betekenis: groot en geweldig. Ermena was oorspronkelijk de bijnaam van een god van de Germaanse stam Herminonen. In 1002 huwde de Engelse koning Ethelred met een Emma afkomstig uit Normandië. De populariteit van de voornaam Emma bereikte het hoogtepunt rond 2000. Ook in andere landen zoals de VS is Emma populair.
De peter van Fiona vond inspiratie bij zijn grootmoeder Emma, die een belezen vrouw was. Hopelijk een goed voorbeeld voor Fiona dus!

In 2008 werden reeds 5 meisjes met de naam Fiona geboren; waaronder 1 in Oost-Vlaanderen, de onze dus 🙂 Ter vergelijking; in dezelfde periode werden er 98 Lunas geboren en 36 Janas.

Bekende mensen met de naam Fiona zijn Fiona Apple, Julia Fiona Roberts.


Nieuw leven

Posted on

Eindelijk is ze er: onze dochter!

Fiona werd geboren op dinsdag 22 april om 12u44. Ze meet 48 cm en weegt 3.555 kg.
Ze liet maar liefst 11 dagen lang op zich wachten en uiteindelijk hebben de dokters haar een duwtje in de rug moeten geven 😉

Een echt wonder is ze – voorzien van alle benodigdheden inclusief een indrukwekkend keelgat.

En de papa? Die hield zich goed, heel goed zelfs. Zo goed dat hij na vijf minuten zijn dochter vast had en ze niet meer losliet. Van een natural born daddy gesproken!Wachtkamer

Posted on

Wachten. Wat duurt dat lang.

Zeker als je wacht op dat wezentje dat je hele leven gaat veranderen.

Vandaag moest hij/zij komen. Maar er is niet veel beweging in de zaak.

Op 31 maart ging ik naar de dokter. Reeds 3 cm opening. Alles was klaar voor de baby.
Volgens haar zou de klus wel geklaard zijn voor ik op 7 april nog eens op controle moest komen.

Niets daarvan dus.

Krutje zit daar veilig blijkbaar en maakt geen aanstalten om er al uit te komen.

Geen probleem. Ik vind zwanger zijn leuk. Het mag best nog een beetje duren.